Filosofie
 

Relatiepsychologie

 

Hoe komt het dat we vaak evolueren van 'complimentjes geven' naar 'kritiek geven'? Waarom vallen we op een bepaald type? Hoe breken we onze verdedigingsmuren af? Waarom is intimiteit aanvankelijk vanzelfsprekend en later de olifant in de slaapkamer? Is vreemdgaan een nationale sport en hoe omgaan met overspel? Zijn open relaties een oplossing voor sommigen? Wat is nodig voor een duurzame relatie? Is verliefdheid een psychose? Hebben mannen meer bindingsangst? Waarom worden we boos op de persoon die we het liefste zien? En is een relatie verloren als er sleet op zit? Gelukkig niet want opnieuw relateren kan je leren.




Sleutels tot geluk

 

Iedereen wil gelukkig zijn, weinigen zijn het echt. Het is de meest universele en tijdloze zoektocht die er bestaat. Maar tegenwoordig jagen we vooral het korte geluk na. Waarom is het 'lange geluk' zo moeilijk te bereiken? Wat maakt ons (on)gelukkig? Hoe stoïcijns omgaan met tegenslag en afwijzing? Waarom zijn Finnen en Nederlanders gelukkiger dan Belgen en wat leren we daaruit? Veel vragen, maar nog veel meer antwoorden tijdens deze uiteenzetting over wat we allemaal in essentie verlangen.




De kunst v/h (niet) alleen zijn

 

We vinden het moeilijk om alleen te zijn, of we nu een partner hebben of niet. Een relatie is vaak zelfs een vorm van escapisme: het niet zonder de ander kunnen. Het is nochtans van levensbelang genoeg te hebben aan jezelf. Dan is al wat daarbij komt surplus. Anderzijds is verbinding een belangrijke bouwsteen in de behoeftepiramide van Maslow. Zonder connectie kwijnt een mens weg. Maar hoe verbinding ervaren zonder jezelf te verliezen in afhankelijkheidsrelaties? Hoe eenzaamheid vermijden op zowel praktisch niveau als op dieper niveau? Over dat soort levenskunsten gaan we dieper in tijdens deze sessie.




Constructief Communiceren

 

Verstandig communiceren is gemakklijker gezegd dan gedaan: we laten ons vaak leiden door onbewuste copingsmechanismen, we gaan te snel in de verdediging, we willen gelijk krijgen, we vergeten te luisteren, etc. Kortom: we zijn vooral met onszelf bezig. We bekijken in deze sessie zowel de typische valkuilen als een hele boel handige tips & tricks. Zodat we voortaan positieve resultaten bereiken in de gesprekken die we voeren. Online en offline.




Complotdenken is menselijk

 

Of het nu gaat om de bestorming van het Capitool, de coronapandemie, de stikstof-saga bij de boeren, de oorlogen in Oekraïne en Gaza of zelfs de klimaatcrisis: complotten lijken alomtegenwoordig. 'Ze' zijn met ons voeten aan het spelen. Samenzweringstheorieën zijn echter zo oud als de mens zelf. En als morgen een nieuwe crisis losbarst, zullen opnieuw velen kiezen voor een zondebok ipv de complexe en onzekere realiteit. Toch is het tot op zekere hoogte aangewezen sceptisch te zijn: multinationals hebben niet altijd het beste met ons voor en soms blijken van-de-pot-gerukte samenzweringstheorieën... waar! En zonder achterdocht ook geen journalistiek. Maar hoe kunnen we nu met onze beperkte kennis inschatten wat 'fake news' is, en wat niet? Hoe vermijden we tunnelvisie en polarisatie? Waarom zijn we allemaal vatbaar om te radicaliseren? Welke psychologische 'biases' liggen hieraan ten grondslag? Een genuanceerde uiteenzetting want niets is zwart-wit...




Levenslessen & Levenskunst
[Van onrust naar gemoedsrust]

 

Onbewust leven we vaak nog volgens de moraal van onze opvoeders. Tot het begint te wringen en de grote levensvragen bovendrijven. Antwoorden liggen echter niet verscholen in dogmatische boeken. We dienen zelf ons boek te schrijven. Zelfkennis zou daarbij onontbeerlijk zijn: maar hoe begin je eraan? Kun je als volwassene nog loskomen van conditioneringen en verdedigingsmechanismen? Kan je jezelf herprogrammeren? Kortom: hoe te leven? In deze sessie overlopen we het proces naar écht volwassen worden waarbij ons gemoed minder afhankelijk wordt van externe zaken. Het is de weg van lijden naar leiden. Van wantrouwen naar vertrouwen. Van onrust naar gemoedsrust. Als levenskunstenaar en therapeut beroept Frederik zich zowel op eigen ervaringen als de meesterlijke voorschriften van befaamde voorgangers: van oost tot west, van vroeger tot nu.





2024

 
 
 
 
 

2023

 
 
 
 
 
 
 

2022

 
 
 
 
 
 

2021

 
 
 
 
 
 

2020

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2019